DE AARDE
Zeven voorwaarden voor een leefbare planeet
Een planeet moet aan veel voorwaarden voldoen om leven te kunnen onderhouden.
Veel factoren moeten dan allemaal precies goed met elkaar samenhangen.
Zo’n planeet is nooit gevonden, behalve de aarde.
Die is gemaakt door God om leven mogelijk te maken. Precies goed!
1. Niet te verweg, niet te dichtbij
Voor leven is vloeibaar water nodig. Een planeet te dicht bij de zon is te warm voor vloeibaar water (zoals Venus). Op een planeet te ver weg van de zon is water juist (te vaak) bevroren (zoals op Mars).
2. Niet te groot, niet te klein
Als een planeet te weinig massa heeft, dan is er te weining zwaartekracht om een juiste atmosfeer vast te houden (zoals bij Mercurius). Dat is belangrijk, want je hebt zuurstof nodig voor leven. Als de planeet te groot is, houdt hij juist een verkeerde dampkring vast, bij voorbeeld broeikasgassen (zoals Jupiter). De massa en atmosfeer van de aarde zijn precies goed.
3. Juiste verhouding tot de maan
Een goede afstand tot de maan en een juiste grootte van de maan zijn nodig om de as van de planeet stabiel te houden.
4. Juiste samenstelling
De planeet moet de juiste ingrediënten hebben die nodig zijn voor leven. Denk bij voorbeeld aan calcium, natrium en voldoende ijzer.
5. Juiste baan om de zon
Als de baan om de zon te elliptisch is, dan is de planeet op het ene moment veel dichter bij de zon dan op het andere moment, met te sterke verschillen in temperatuur als gevolg. De baan van de aarde is stabiel.
6. Stabiele rotatie om zijn as
Als een planeet te snel om zijn as draait (zoals Jupiter) dan heeft de naar de zon gerichte kant te weinig tijd om op te warmen, Draait hij te langzaam, dan raakt de ene kant oververhit en de andere onderkoeld. De rotatiesnelheid van de aarde (éénmaal in de 24 uur) is ideaal.
7. Stabiele ster
Er zijn sterren die erg variëren in hoe fel ze schijnen. Planeten die om deze instabiele sterren draaien, hebben te maken met (te) sterke schommelingen in de temperatuur en met (te) schadelijke straling. Onze ster, de zon, is stabiel.
Bronnen: |
Overgenomen uit ‘BIJBELVAST’ - Logos Instituut - Maart 2021, nr. 3 |
|
|
Bewerking: |
redactie EBV - 1 juni 2023 |