GODs WOORD



1. Stille Tijd

Als gelovige is het goed en nodig om dagelijks een ontmoeting met Jezus Christus te hebben, op een rustige plaats, door gebed en aanbidding en door het lezen van zijn Woord, d.w.z. door te luisteren naar zijn Woord. 

Dat is een wederzijds gebeuren in die zin, dat God ook spreekt als je je in vertrouwen op zijn Zoon Jezus Christus tot Hem wendt en God zal ook dingen aan je opdragen, vragen of beloven of Hij zal je raad geven, of je iets verbieden, zoals een Vader ook omgaat met zijn kinderen, voor hen zorgt, hen opvoedt, hen leidt, zich voor hen inzet en met hen spreekt.

Voor velen is de  rustigste tijd vlak voor het begin van de dag, voor sommigen zelfs voor dag en dauw. In Markus 1:35 lezen van Jezus Christus het volgende:

“Heel vroeg in de morgen stond Hij op 

en ging naar een eenzame plaats en bad daar.”

 
Gelovigen als Daniël baden drie keer per dag (‹Daniël 6:11›). Paulus schrijft aan de christenen dat zij voortdurend moeten bidden en smeken in Efeziërs 6:18:

“Bid bij alle gebeden en bij alle smeekgebeden atijd in de Geest, 

en wees met Hem steeds waakzaam in het gebed, 

terwijl jullie voortdurend bidden en smeken voor alle heiligen ...”


Hoe het gaat ...

We komen in onze stille tijd in de tegenwoordigheid van God en dan knielen wij voor Hem neer als uiterlijke uitdrukking van ons hart om onszelf klein te maken voor God, zodat Hij groot kan worden. Wij loven dan God, in de Naam van de HEERE Jezus Christus, voor wie Hij is, Schepper, Redder, Koning, Heer, Goede Herder, Leidsman van ons geloof, Raadsman. Wij danken Hem voor al zijn gaven die Hij ons gegeven heeft, voor de nieuwe dag ... wij loven en danken Hem met ons verstand en met ons hart ... dit duurt misschien 5 minuten, misschien korter, misschien iets langer, zoals God je leidt. Vraag God om je meer te leren WIE Hij is in Jezus Christus en over wat Hij wil dat je doet.

Dan neem je 10-20 minuten om aandachtig een paragraaf uit Gods Woord te lezen. Doe het niet ‘snip snap’ maar volgens een eenvoudig plan, b.v. iedere ochtend een stukje uit het Mattheüs Evangelie van voor naar achter. Dan b.v. iedere keer een stukje uit de Handelingen, dan de brieven en tenslotte uit Openbaring. 

Je sluit af met 5-10 minuten gebed om God te danken voor Jezus Christus, voor wat je hebt gelezen en je hebt geleerd en om hulp om Hem gehoorzaam te zijn en Jezus Christus te volgen. 

Het is een stille tijd, niet omdat er niets gebeurt, want er kan veel gebeuren in je hart en gedachten als je je zo tot God richt, maar wel omdat je het in stilte doet: geen radio, muziek, geen dopjes in de oren van je smartphone of een video voor je ogen. Je bent je geestelijk aan het voeden, dus laat je het gewone eten staan uit eerbied en aandacht voor God. Vermijd ook haast: 15-30 minuten, het is heel belangrijk om tijd aan God te geven. 

Als dit allemaal nieuw is, vraag of een ander die dit al heeft geleerd het misschien een keer met je wil doen. Soms leer je van een keer samen doen veel meer, dan van 10 keer alleen proberen. God wil graag dat je met Hem opgaat, in alle eenvoud, en dat je van Hem leert, op hem vertrouwt en Hem gehoorzaamt.


2. Bijbellezen en Bijbelstudie

Gods Woord is voeding en die voeding is hoger en daarom belangrijker dan de dagelijkse gewone voeding. Jezus Christus zegt in Matteüs 4:4:

‘Niet alleen van brood zal de mens leven,

maar van elk woord dat uit de mond van GOD komt.’

In je stille tijd lees je klein stukjes meestal in de ochtend aan het begin van je dag. Maar ‘s avonds, voor het slapen gaan, is het ook een geschikte tijd om een heel hoofdstuk uit het Oude Testament te lezen. Gewoon aandachtig lezen, bid God dat Hij je leidt en denk na over wat je gelezen hebt. 

Het is een hulp als je hierbij ordelijk te werk gaat. In 1-3 jaar heel de Bijbel van voor naar achter doorlezen is een beproefde methode, die een mens heel zijn leven kan toepassen. Als je bij het einde gekomen bent, dan begin je weer overnieuw. Denk niet dat je het na één keer weet en ook niet na 10 keer. Maar zo leer je Gods Woord beter kennen, je gaat meer lijnen ontdekken en leren, je kunt beter vergelijken en je weet beter waar je wat moet zoeken. Gelovigen dienen dag en nacht over Gods Woord na te denken en er mee bezig te zijn (‹Jozua 1:8›). Het is dagelijkse voeding. Wie eet er nu niet dagelijks? En als je geen eten hebt, krijg je dan geen honger?

Andere gebruiken een zogenaamd Bijbelleesrooster, waarbij je heel de Bijbel doorneemt, maar dan niet van voor naar achter, maar volgens de stukjes die per dag op het leesrooster staan aangegeven. Dit kan ook, maar wij hebben een voorkeur voor de methode van voren naar achteren.

In de gemeente kun je met anderen Bijbelstudie doen op een zogenaamde kring, vaak bij iemand aan huis. Het is eigenlijk niets anders dan samen een Bijbelgedeelte of enkele Bijbelgedeelten lezen, b.v. een hoofdstuk, en dat samen bespreken, gewoonlijk onder leiding van een oudere gelovige, die daartoe bekwaam is, soms kunnen verschillende dat om beurten doen.  

Op het internet zijn er ook tal van bijbelcursussen, b.v. de Bijbelcursussen van Emmaüs, over Jezus Christus, het leven met Hem, over de wederkomst van Jezus Christus, over het huwelijk, kinderen opvoeden en ga zo maar door. Die kan ieder persoonlijk doornemen.

Er is ook een Evangelische Bijbelschool voor mensen die redelijk goed kunnen leren. 

Je kan al die dingen op het internet opzoeken en/of overleggen met andere gelovigen.


3. Memorisatie

Het uit het hoofd leren van Gods Woord is heel belangrijk. We spreken ook wel van ‘inprenten’: Gods Woord als een plaatje in je hoofd zetten. Gelovige ouders dienen het Woord van God bij hun kinderen in te prenten, dit is een heilige verplichting. Dat vraagt tijd, toewijding en discipline. Van het hoofd dient de kennis door te werken naar het hart, door te vertrouwen op het Woord en door eraan te gehoorzamen.

Zie het Onderwerp Memorisatie, dat is het uit het hoofd leren van Bijbelverzen.


4. Onderwijs

Luisteren naar onderwijs uit het Woord van God is een noodzakelijk onderdeel van het christenleven.

Er zijn er die graag leraar of onderwijzer willen zijn, maar beslist niet allen zijn daarvoor geschikt (‹Jakobus 3:1›), alleen degenen die daarvoor van God een zekere gave hebben ontvangen, maar van die gave dienen zij ook naar behoren te gebruik te maken, namelijk vanuit een diep ontzag voor God. Bij ontzag voor God past dat je altijd naar Hem luistert en een toets daarvan is of je naar anderen kunt luisteren, naar andere leraren in Gods Woord om van hen te leren. Vervolgens blijkt je ontzag voor God ook uit je gehoorzaamheid aan het Woord. Leraren zullen strenger geoordeeld worden, want zij geven leiding aan de gelovigen.

In de Bijbel lezen wij op veel plaatsen over georganiseerd onderwijs, zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament. We geven enkele Bijbelgedeelten die dit onderstrepen:  Deuteronomium 1:1, Nehemia 8:1-19, Matteüs 5, Handelingen 2:41-47, 19:8-10.  

Leerling zijn, dat is discipel zijn, en luisteren naar Gods Woord is nodig voor iedere gelovige.



Bewerking

Redactie EBV - 1 juni 2023